top of page

Otoplastie
(Oorcorrectie)

Uw oren zijn erg bepalend voor uw vooraanzicht: als de vorm, grootte of positie van uw oren afwijkend of asymmetrisch is en u zich daaraan stoort, kan een oor correctie een optie voor u zijn. De meest uitgevoerde operatie is het corrigeren van afstaande oren, ook wel flaporen genoemd. Deze, vaak familiale, aandoening maakt dat veel kinderen hiermee op school worden gepest en psychische klachten ontwikkelen. Vanuit praktisch oogpunt willen de meeste meisjes en vrouwen hun haren uit hun gezicht kunnen dragen, en worden ze daarvan weerhouden door hun afstaande oren. 

Herstel
Behandeling
Anesthesie
Consultatie

Drie soorten oorcorrectie

  1. het corrigeren van afstaande oren

  2. het aanpassen van de vorm van de oorschelp

  3. het corrigeren van te lange of door oorbellen ingescheurde oorlellen

Het corrigeren van afstaande oren wordt soms bij kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Natuurlijk wordt er in dat geval geopereerd onder algehele narcose. 

Het begint bij het consult 

Geen twee paar oren zijn hetzelfde. Ook de cosmetische wensen en verwachtingen van patiënten zijn uniek. Om ervoor te zorgen dat u tevreden bent met het eindresultaat, ontwikkelt Dr Pirayesh voor elke patiënt een chirurgische aanpak op maat. Tijdens het consult neemt hij ruim de tijd om u te leren kennen, uw wensen met u te bespreken en helpt hij u een weloverwogen beslissing te nemen. 

 

Hij neemt uw medische historie met u door, onderzoekt u en stelt vragen over uw klachten en wensen. Daarbij zal Dr Pirayesh aangeven of dat realistisch en mogelijk is. Uiteraard vertelt hij u hoe de operatie verloopt en beantwoordt hij uw vragen. Hij geeft u instructies over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie en informeert u over de kosten.

Wij adviseren u om na dit consult rustig de tijd te nemen om te bedenken of u voor een operatie kiest. Wij zullen u nooit onder druk zetten, we vinden het belangrijk dat u een beslissing neemt waar u zowel nu als in de toekomst helemaal achter staat. 
 

Oorcorrecties: de procedure in het kort

Duur operatie: 1 - 1 ½ uur
Soort anesthesie: plaatselijke of algehele verdoving, toegediend door een gespecialiseerde anesthesist
Lengte verblijf: poliklinisch, u mag direct na de operatie naar huis. U mag zelf autorijden. Als u algehele verdoving hebt gekregen, moet u een paar uur blijven en moet u opgehaald worden. 
Post-operatie: zwelling en bloeduitstortingen rond de oren. U krijgt een elastische bandage om uw hoofd, die u de eerste week dag en nacht moet dragen. U krijgt pijnstillers en instructies over wondverzorging.
Complicaties: 

  • zeldzaam: infecties, allergische reacties, langzaam herstel

  •  tijdelijk: zwelling, bloeduitstortingen en roodheid van de littekens

  •  specifiek: sterk verdikte littekens, asymmetrie en een langdurige gevoeligheid bij koud weer

Herstelperiode flapoorcorrectie: de eerste week zijn uw oren gezwollen en pijnlijk. Een lichte pijnstiller als paracetamol is voldoende. Omdat u de eerste week dag en nacht een hoofdbandage moet dragen, nemen de meeste patiënten een week vrij van hun werk en houden ze rust. Op uw zij slapen is de eerste tijd niet mogelijk. De zwelling kan een aantal weken aanhouden. Na een week wordt het verband eraf gehaald en kunt u uw haren weer wassen. U moet de elastische bandage de komende drie weken ’s nachts dragen.
Herstelperiode oorlel & oorschelpcorrectie: de oorlellen worden afgeplakt met pleisters om de wondjes te beschermen. U kunt direct naar huis. Omdat littekens verkleuren onder invloed van zonlicht, moet u uw oren de eerste maanden goed insmeren met een hoge zonnefactor. Als u weer gaatjes wilt laten schieten, moet u daar een aantal maanden mee wachten omdat het weefsel de tijd nodig heeft om volledig te herstellen.
Resultaten: Na een maand kan het resultaat van de oor correctie beoordeeld worden. 
Littekens: Dr Pirayesh gebruikt het door hem ontwikkelde programma, APS Scar Care, om zorg te dragen voor een zo fraai mogelijk litteken, met toepassing van crèmes op basis van Aloë Vera, laserbehandelingen en zo nodig injecties. 

Een oorcorrectie in 5 stappen 

Op de dag van uw operatie zal Dr Pirayesh het operatiegebied aftekenen en foto’s van uw oren en uw gezicht maken. Daarnaast worden er foto’s gemaakt voor uw medisch dossier.

Stap 1. Anesthesie

Als u zenuwachtig bent, kunnen we u een rustgevend middel geven. U krijgt een plaatselijke verdoving die wat onprettig aanvoelt. Daarna zult u merken dat de chirurg bezig is met uw oor, maar geen pijn ervaren. 

Stap 2. De incisies 
  • Bij de correctie van een flapoor maakt Dr Pirayesh een incisie achter het oor, die verborgen ligt in de natuurlijke plooi tussen de oorschelp en het hoofd. Daarna verwijdert hij een schijfje kraakbeen en hecht hij het kraakbeen met hechtingen en de huid met zeer kleine, oplosbare hechtingen.  

  • Bij een oorschelpcorrectie wordt meestal geen kraakbeen verwijderd, maar wordt de oorschelp vastgezet om de gewenste vorm te krijgen. 

  • In het geval van een oorlelcorrectie wordt een stukje oorlel verwijderd of wordt een gescheurde oorlel gehecht.

Stap 3. Hechten en verbinden van de behandelde gebieden 

Zodra het oor de juiste vorm of positie heeft gekregen, wordt de huid zo met oplosbare hechtingen gesloten. Bij een flapoor correctie zal het overgebleven kraakbeen met permanente hechtingen worden gesloten om een blijvende vorm te garanderen. De hechtingen van een flapoor-correctie vallen vrijwel onzichtbaar in de plooi tussen uw oorschelp en uw hoofd. De hechtingen van een oorlelverkleining vallen in de plooi tussen de onderkant van de oorlel en uw gezicht en zullen na verloop van tijd vrijwel onzichtbaar zijn. Bij een uitgescheurde oorlel vallen de hechtingen vaak aan de rand van het oor en zullen uiteindelijk nauwelijks zichtbaar en zeker niet storend zijn.

Stap 4. Herstel en nazorg

U mag na de ooroperatie vrijwel direct naar huis; u mag zelf autorijden.  U krijgt pijnstillers en instructies over wondverzorging. 

Flapoorcorrectie:

  • de eerste week zullen uw oren gezwollen en pijnlijk zijn, u mag paracetamol nemen om de pijn te bestrijden

  • de zwelling kan een paar weken aanhouden, dit is volkomen normaal

  • u moet een paar dagen rust nemen, mag u zich niet inspannen, bukken of tillen en u moet uw hoofd omhoog houden. 

  • U moet de eerste week dag en nacht een elastische bandage om uw hoofd dragen, daarna moet u hem nog drie weken alleen ’s nachts dragen

  • U zult de eerste tijd niet op uw zij kunnen slapen

  • Na een week wordt het verband verwijderd en mag u uw haren weer wassen

  • In de regel zult u na een week uw gewone activiteiten weer hervatten

  • Na een maand kan het resultaat van uw flapoorcorrectie beoordeeld worden

  • Na zes weken mag u weer contactsporten beoefenen

  • U mag de eerste tijd na de ingreep niet naar de zonnebank of sauna

  • U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel). 

 

Oorlel & oorschelpcorrectie:

  • De oorlellen worden afgeplakt met pleisters om de wondjes te beschermen 

  • Omdat littekens verkleuren onder invloed van zonlicht, moet u uw oren de eerste maanden goed insmeren met een hoge zonnefactor

  • Als u weer gaatjes wilt laten schieten, moet u daar een aantal maanden mee wachten omdat het weefsel de tijd nodig heeft om volledig te herstellen

  • Na zes weken mag u weer contactsporten beoefenen

  • U mag de eerste tijd na de ingreep niet naar de zonnebank of sauna

  • U mag 10 dagen voor, en 10 dagen na de ingreep geen alcohol of bloed verdunnende pijnstillers zoals aspirine innemen (paracetamol mag wel). 
     

Stap 5. Wondgenezing en littekens 

Dr Pirayesh is zeer vooruitstrevend als het gaat om het bevorderen van een snelle wondgenezing en hij ontwikkelde voor zijn patiënten een speciaal programma, APS Scar Care. Hij past laserbehandelingen toe, waarvan bewezen is dat ze wondgenezing bevorderen en littekens helpen verminderen, crèmes op basis van Aloë Vera, en zo nodig injecties. Door deze aanpak hebben veel van Dr Pirayesh’ patiënten nauwelijks opvallende littekens. Het is echter niet van tevoren vast te stellen welke patiënten hier wel problemen mee zullen ervaren. 

bottom of page